Från södra till norr, just nu kan vi uppleva tre årstider i vårt avlånga land. I södra Skåne råder fortfarande metrologisk sommar och i norr har vintern anlänt. Men det här inlägget handlar om positiva hälsoeffekter vi får av att gå. Som motionsform är den fenomenalt bra, man kan göra det året runt, man behöver ingen speciell utrustning, mer än ett bar bekväma skor. Och man kan göra det när man ändå ska flytta sig från en plats till en annan.

Nyligen presenterades en studie som gjorts av Gymnastik och Idrottshögskolan, GIH, om hälsoeffekter av att gå. Och äntligen ska sanningen komma fram om de där 10 tusen steg per dag mantrat vi levt under så länge. Sedan mitten av 60-talet när stegräknaren introducerades har målet 10 000 steg blivit en standard. Men med tanke på att det målet kom till utan några studier om eventuella positiva effekter, har det gjorts försök att mäta det under åren. Bland annat en stor australiensisk-dansk studie som bekräftar att personer som nått 9800 steg per dag har 50% lägre risk att drabbas av demens jämfört med personer som bara nått till 1500 steg per dag. Det är en observerande studie där man följt stort antal människor under lång tid.

Taking more steps per day was associated with a lower risk of incident all-cause dementia. The optimal dose was estimated at 9800 steps per day

https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2795819

GIHs studie är annorlunda, där har man gjort mätningar av steg, distans, hastighet men även puls, syreupptagning, energiförbrukning, mm. för att studera vad som händer i kroppen.

6000 steg per dag räcker!

Det som skapat rubriker är att GIH nu säger att det räcker med 6000 steg om dagen för att maxa de positiva hälsoeffekterna. Det här är goda nyheter för den som tycker att målet 10000 steg om dagen känns ouppnåeligt. Nu blir det lättare att göra det som behövs för att hålla sig vid god hälsa, eller?

Att gå tar tid, ska man gå 10000 steg så får man räkna med uppemot ett par timmar om dagen för att nå upp till målet. I alla fall om man räknar på en måttlig promenadtakt, cirka 85 steg/minut, så tar det ganska precis 2 timmar sammanlagt att ta alla stegen. Man de flesta tar nog sina steg under flera tillfällen under dagen än ett sammanhängande. Och det finns även en poäng med det eftersom stillasittande också är en hälsorisk, så man kan med fördel dela upp sin dagliga dos av steg. En aktivitetsklocka hjälper till att håller reda på stegen.

Digilive GPS Sportklocka ger information om antal steg, distans, hastighet, tempo (cadens), steglängd mm. och mätningarna är med god nogranhet tack vare klockans inbyggda GPS modul.

Gå fort

I GIHs studie så har man intresserat sig för det man kallar gå-pendlare, personer som har haft ett mål att gå från en plats till en annan, tex att gå till och från jobbet varje dag. Studien är gjord i Stockholm, och de flesta av oss förknippar nog storstadsmänniskor med att vara stressade. Det innebär att promenadtakten är högre än våra lite mer beskedliga 85 steg/minut.

I studien har man mätt på en genomsnittstakt av 116 steg/minut för män och (!) 123 steg/minut för kvinnor.  Kvinnor går fortare än män!? Gåhastigheten för män var i genomsnitt 5.71 km/h och för kvinnor 5.87 km/h

Bättre koll

Med en bra aktivitetsklocka kan du hålla reda på hur många steg du kommer upp i per dag. Du kan se tillbaka på veckan, månaden och året och lite annat. Men det finns även klockor med inbyggd GPS-mottagare som mäter sträckan mer exakt än ett vanligt aktivitetsband.

Vi har Digilive R7 GPS Sportklocka med en avancerad GPS modul till ett anständigt pris. Med den kan du se ytterligare information om dina promenader utomhus. Klockan kopplar upp sig mot satelliter och prickar in din promenad på en karta.

Och med tanke på GIHs studie om tempo och hastighet för de gå-pendlare de studerat och som är en grundförutsättning för att de ska kunna säga att 6000 steg om dagen räcker för att maxa de positiva hälsoeffekterna. Det kanske är mest en spännande detalj att följa upp, men tack vare den mer exakta mätningen man får med GPS-klockan, så kan man även se steglängd, stegtempo (cadens) och promenadhastighet i den statistik som klockan samlar på sig om motionspasset.